![]() |
Rożen - Skansen |
![]() |
Gastronomia |
![]() |
Stopka 19 |
![]() |
cały rok |
![]() |
Koronowo - Stopka |
![]() |
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote) |
0 km, 00:00:00

Z małego rodzinnego biznesu polegającego na pieczeniu karkówki i kiełbasek punkt stał się jednym z najchętniej odwiedzanych barów-skansenów i biznesów rodzinnych. Jak to możliwe? Tak jest to możliwe. Trzeba przyznać, że karkówka od początku była dobra, a kilka sosów do wyboru np. czosnkowy nie były kupowane w wiaderku, ale robione przez ekipę na miejscu. Co więcej, duże powodzenie, dobra lokalizacja i ruch, nie uderzyły właścicielowi do głowy i nadal ceny są przystępne i powodują bólu głowy i portfela. Dla miejscowych i nie tylko miejscowych punkt jest znany i chętnie odwiedzany. Bo blisko Zalewu Koronowskiego i smaki niezmienne od lat.
W sezonie problemem jest długa kolejka aut, jaka zatrzymuje się na karkóweczkę, bo na trasie Bałtyk - reszta Polski jest to miejscówka dobrze znana i lubiana, nie tylko przez lokalnych koneserów karkówki, którzy nie mają tego u siebie w domu. Przy okazji, w miesiącach letnich stoją tu tabuny samochodów i często dochodzi na zjeździe z do małych kolizji, kiedy to koneser przypomni sobie, że poczuł głód. Położony na trasie Bydgoszcz-Koszalin bar-skansen, zaraz za Orlenem to profesjonalny punkt gastronomiczny, stylizowany na muzeum wsi polskiej. Zresztą ta stylizacja od lat była ulubionym konikiem właściciela, który skupował z uporem maniaka stare nikomu niepotrzebne przedmioty i tworzył swoisty klimat karczmy. Nie jest to więc czasowa ekspozycja teatralna na potrzeby biznesowe, bo taki miał kaprys, ale autentyczna pasja rozwijana przy okazji biznesu. Potem jednak zaczęto dobudowywać i rozbudowywać kolejne budy i budynki gastronomiczne i klimat nieco się rozwodnił. Najlepiej w mojej opinii było w starej karczmie. No, ale to już przeszłość. Firma się rozwija i komercja ma swoje prawa. W sezonie jak jeszcze nie jest zimno, istnieje dość duża przestrzeń ogrodowa, gdzie nadal znajdziesz mały stoliczek i klimatyczny zestaw rolniczych maszyn urządzeń z XIX i XX wieku. Np. starą balię dla żony, aby mogła zobaczyć, jak to dawniej kobiety musiały zasuwać dla dobra rodziny. Cel zjedzenia karkóweczki będzie więc nieco poszerzony, o cel edukacyjny. I może nie będzie ci tak mocno dokuczać, czemu nie kupiłeś jej nowej pralki. Ale dawne sprzęty domowe, to w końcu tylko dodatek do dania głównego, karkówki. Główną zaletą poza klimatem jest jednak dobra cena i smak serwowanych karkówki, specjalnie moczonej kilka dni w marynacie. Teraz zresztą menu nieco poszerzyło się i można zjeść nie tylko klasyczne potrawy z grilla, ale też inne potrawy. Tego jednak nie próbowałem, sami przetestujcie.
Skansen znajduje się w głównym budynku lokalu. Na zewnątrz są jednak specjalnie wytyczone ścieżki dydaktyczne, co najważniejsze z opisami i jest bezpłatna możliwość oglądania i korzystania, z niektórych eksponatów, z których wiele ma dość duża wartość muzealną. W kolekcji zbiorów znajdziecie takie osobliwości jak: lokomobilę, w pełni sprawną olejarnię do produkcji oleju z roślin oleistych, kolekcję magli, maszyny do wydobywania torfu, sikawkę konną, starą beczką służącą niegdyś do przechowywania mocniejszych trunków i wiele innych.
W 2015 roku Rożen-Skansen STOPKA otrzymał wyróżnienie w „Konkursie Odkrywca 2015” w kategorii „Przedsięwzięcie biznesowe”.
Rożen – Skansen – STOPKA
Stopka 19, 86-010 KORONOWO
Kilka zdjęć z miejscówki.